اعلامیه حزب
برنامـه و اساسنامه
كرنلاره او اساسنامه
د حزب اعلامیه

Resolution of
Solidarity Party of Afghanistan

صفحه ورودی

Mr. Abdul Khaliq Nemat, Leader of Solidarity Party of Afghanistan
انجنیر عبدالخالق نعمت
رئیس حزب همبستگی افغانستان


Mr. Baran Usmani, First Secretary of the party
باران عثمانی، معاون اول حزب


Mr. Azizullah Rasoli, Second Secretary of the party
عزیزاله رسولی، معاون دوم حزب








































































































































































در جشنواره اعلام موجودیت حزب هنرمندان ذیل هنرنمایی نمودند:

Mehmood Karvan
محمود كاروان

Ustad Belton, The most famouse folk singer of Afghanitsan
بیلتون

Safdar Tawakali, popular Hazara folk singer
صفدرتوكلی

Nooristani musical group
گروه موسیقی نورستان

شماره اول، جوزای ۱۳۸۳ - جون ۲۰۰۴



ضرورت و چگونگی شكل گیری
«حزب همبستگی افغانستان»

از زمان تجاوز روس بر كشور ما و بخصوص بعد از اخراج آنان و سقوط دولت دست نشانده‌اش جنگهای تنظیمی برای غصب قدرت، نه تنها بر دست آوردها و افتخارات جنگ آزادی خواهانه‌ی مردم ما خط بطلان كشید و افغان ها را در نظر جهانیان بصورت ملت بی‌فرهنگ و وحشی ترسیم نمود؛ زمینه‌ی لانه گزینی و رشد تروریزم را فراهم نمود؛ ۶۵۰۰۰ نفر از شهریان كابل را با راكت و اسلحه‌ی خودكار قطعه قطعه و در زیر آوار مدفون نمود؛ آثار باستانی و فرهنگی را كه قرن ها از گزند وحشی ترین جهانسوزان و جنایتكاران درامان مانده بودند، یكسره نابود كرده و یا به تاراج بردند؛ و بالاخره آینده‌ی تمام كشور را در تاریكی عمیقی فرو برده كه جز وابستگی به اجانب، هیچ دورنمایی برای آن به مشاهده نمی‌رسید. بناءً عده‌ای از روشنفكرانی كه همواره در پی گشایش راهی از این بن بست بودند، با استفاده از شرایط جدیدی كه پشتیبانی جهانیان در برابر تروریزم و تفنگسالاری فراهم آورده است، دست به ایجاد تشكلی دموكراتیك زدند، تا بتوانند افتخارات از دست رفته را احیأ نموده، ویرانی ها را بازسازی و راه روشنی برای بهروزی، بهزیستی و شكوفایی كشور ترسیم نمایند.

كار مستمر برای ایجاد حزب همبستگی افغانستان بصورت تبلیغات، نشرات و ایجاد مجالس از ماه جوزای ۱۳۸۲ آغاز گردید، كه ماحصل آن كنفرانس دو روزه (جلسه تسوید برنامه واساسنامه) در هوتل سپین زر كابل بود.

جلسه تسوید برنامه و اساسنامه:

به تاریخ ۲۲ و ۲۳ ماه حوت سال ۱۳۸۲ كنفرانسی به اشتراك ۴۵ نماینده از نقاط مختلف كشور در تالار هوتل سپین‌زر كابل دایر گردید. این كنفرانس مسوده‌ی برنامه و اساسنامه‌ی تشكل سراسری دموكراتیك را ترتیب داده جهت نظرخواهی به تمام ولایات فرستاد.

برای حزب اسم موقتی «اتحاد ملی دموكراسی افغانستان» برگزیده شد و با گزینش «كمیته‌ی تدارك» ۱۱ نفری جهت دعوت شورای عمومی مشتمل بر نمایندگان ملیت ها، مناطق و مذاهب مختلف كشور به كار خود پایان داد.

«كمیته تدارك» توانست طی مدت بیشتر از یكماه نظرات در مورد برنامه و اساسنامه را از اكثر نقاط كشور گرد آورده جلسه‌ی شورای عمومی یا مؤسس حزب را به ۲۷ حمل ۱۳۸۳ دعوت نماید.

جلسه‌ی شورای عمومی:

شورای عمومی حزب همبستگی افغانستان به تاریخ ۲۷ ، ۲۸ و ۲۹ حمل ۱۳۸۳ جلسه عمومی (كنگره موسس) خود را در سالون فروشگاه بزرگ افغان زیر نظر هیئت رهبری موقت ۳ نفری كه از بین اعضای شركت كننده انتخاب شدند، در كابل دایر نمود. این جلسه كه در آن ۱۸۲ نماینده (۱۵۰ مرد، ۳۲ زن) از ۲۶ ولایت كشور به علاوه نمایندگانی از مهاجران ایران، پاكستان و اروپا اشتراك ورزیده بودند وظایف آتی را در برنامه كار خود قرار داده بود:

۱- تعیین نام حزب
۲- تصویب برنامه و اساسنامه
۳- تعیین رهبر و دو معاون حزب
۴- مشخص نمودن آرم و بیرق حزب
۵- چگونگی اعلام موجودیت حزب طی
الف:- كنفرانس مطبوعاتی
ب:- برگزاری جشنواره‌ی اعلام موجودیت حزب

۱- نام حزب:

در نخستین بخش جلسه مسئله‌ی تعیین نام حزب مورد بحث قرار گرفت. بعد از ابراز نظر عده‌ای از نمایندگان، قرار شد كه هر یك از نمایندگان پیشنهاد خود را ارائه نمایند تا مورد بحث قرار گیرد.

به تعداد ۱۱ اسم بشمول نامیكه قبلاً توسط كمیته تسوید برگزیده شده بود، مورد غور قرار گرفتند كه نام «حزب همبستگی افغانستان» به اكثریت قاطع آرا به تصویب رسید.

۲- تصویب برنامه و اساسنامه:

Meeting of General Council of SPA in Kabul در ابتدا یك یك نقل از برنامه و اساسنامه به ضمیمه‌ی پیشنهاداتی كه برای تعدیل موادی از آن توسط كمیته‌ی تدارك جمعآوری گردیده بود، به حضار توزیع گردید.

سپس روی هر ماده‌ی آن بصورت جداگانه بحث صورت گرفت كه بعد از قبول و یا جرح و تعدیل هر ماده و یا جزئی از هر ماده و در پاره‌ای از موارد روی كلمات معین رأی گیری بعمل آمد، و نظر اكثریت به تصویب رسید.

كه ماحصل آن تصویب مقدمه، برنامه‌ی ۲۰ ماده‌ای و اساسنامه‌ی ۷ ماده‌ای چگونگی تشكیلات حزب تصویب گردید.

۳- تعیین رهبر حزب:

بعد از ختم بحث روی برنامه و اساسنامه به حاضرین اعلام گردید كه هر كس می‌تواند، در صورت تمایل، خود را برای احراز مقام ریاست حزب كاندید نماید.

پس از آنكه اسم ۴ نماینده به حیث كاندید معرفی گردید روی شایستگی های هركدام، از جمله سوابق تحصیلی، تجربه كار و سابقه‌ی فعالیت سیاسی بحث شد كه در نتیجه ۳ نفر از كاندیداتوری خود منصرف شده انجنیر عبدالخالق نعمت به صفت یگانه كاندید باقیمانده مورد ارزیابی قرار گرفت كه به اتفاق آرأ به سمت رئیس حزب همبستگی افغانستان مورد قبول واقع شد.

۴- تعیین آرم و بیرق:

چون طرح آرم و رنگ بیرق كه قبلاً شورای ۴۵ نفره روی آن بحث نموده و تهیه آنرا به كمیته تدارك سپرده بود، هنوز آماده نشده بود، شورای عمومی صلاحیت تصویب و یا تعدیل آنرا به شورای مركزی سپرد كه به تاریخ ۳۰ حمل ۸۳ در جلسه‌ی شورای مركزی حزب همبستگی افغانستان به این شرح تصویب شد.

اول- آرم حزب متشكل است از:

یك) دو خوشه‌ی گندم، پیچیده در نواری از بیرق حزب همبستگی افغانستان به نشانه‌ی:
الف- فلاحی بودن كشور.
ب- ارج گذاری به اولین لویه جرگه تاریخی افغانستان در قرن هژده.

دو- قرار دادن بیرق سه رنگ كشور در وسط آرم كه توسط یك دست زن و یك دست مرد بعنوان سهمگیری مساوی و فعال زن و مرد در بازسازی و حفظ استقلال و تمامیت ارضی كشور و بعنوان همبستگی و وحدت تمام افغان ها محكم و استوار نگهداشته شده است.

سه- نیم دایره‌ی آفتاب در قسمت بالایی آرم به نشانه‌ی آغاز صبح روشن و گرمای زندگی.
چهار- نام و سال تأسیس حزب همبستگی افغانستان در قسمت تحتانی آرم.
دوم) بیرق حزب: به رنگ آبی كه طول آن یكنیم برابر عرض آن بوده، نمایانگر خوشبختی مردم و آبادی كشور می‌باشد.

۵- چگونگی اعلام موجودیت حزب:

شورا تصمیم گرفت كه میلاد حزب همبستگی افغانستان به تاریخ ۲۹ حمل ۱۳۸۳ طی كنفرانس مطبوعاتی اعلام و بعد از ظهر همان روز جشنواره‌ای به همین مناسبت برگزار شود.

الف:- كنفرانس مطبوعاتی، كنفرانس مطبوعاتی به ساعت ۱۰ تا ۱۱:۳۰ قبل از ظهر روز ۲۹ حمل مطابق برنامه در تالار مطبوعاتی وزارت اطلاعات و فرهنگ دایر گردید. كه به تعداد ۲۲۰ نفر از مهمانان، اعضا و هواداران حزب بشمول جمعی از خبرنگاران رادیوهای داخلی و خارجی و سایر وسایل ارتباط جمعی كشور اشتراك ورزیده بودند.

نخست نكات مهمی از برنامه حزب و مواضع آن توضیح گردید، سپس به سوال های خبرنگاران پاسخ گفته شد. گردانندگی كنفرانس را دو معاون حزب و سخنگوی موقت آن به عهده داشتند.

Press Conference of Party in Kabul


ب:- جشنواره اعلام موجودیت

این جشنواره ساعت ۳:۰۰ بعد از ظهر به اشتراك حدود ۱۵۰۰ نفر برگزار گردید كه در آن انجنیر عبدالخالق نعمت رییس حزب همبستگی افغانستان، حبیبه سرابی وزیر امور زنان، ظاهر حسن معاون اداری وزارت اطلاعات و فرهنگ، محمدقسیم اخگر تحلیلگر امور سیاسی كشور، فضل الرحمن اوریا مدیر مسوول نشریه مشعل دموكراسی و عبدالوهاب كروخی نماینده معلولین و معیوبین افغانستان سخنرانی كرده، بعد گروه های موسیقی هنرنمایی نمودند.

بخش اول محفل با تلاوت آیاتی از كلام الله مجید آغاز و در ابتدا عبدالخالق نعمت رهبر حزب همبستگی افغانستان در بخشی از سخنرانی با شكوهش چنین ابراز نظر نمودند:

درود و سپاس به روان شهداى راه اّزادى و طن، شهدا یی كه در جبهات گرم جنگ مقاومت ضد روس بر ضد اشغالگران جنگیده اند؛ در شكنجه گاه هاى دوران سیاه، جان هاىشیرین خود را از دست داده و یا در جنگ هاى وحشیانه‌ى تنظیمى در كابل و ولایات قتل عام گردیده و یا در زیر اّوار مدفون شده اند؛ و شهدایی كه در عقب جبهه، در ایران و پاكستان، از طرف تروریست هاى ملى و بین‌المللى جان هاى شیرین خود را باخته اند.

درود به تمام شهدایی كه چه در داخل افغانستان و چه در سطح جهان بخاطر اّزادى، استقلال و برابرى انسان رزمیده اند.

ما و شما در سه دهه اخیر شاهد نوسانات سیاسى مختلف در كشور خود بوده ایم. دوران سیاه ما از كودتاى ننگین ۷ ثور اّغاز گردید. در این دوران ما شاهد شكنجه گاه ها، تعقیب ها، پو لیگون ها، شاهد كشتارهاى بدون محاكمه و شاهد نقض تمام اصول بین‌المللى توسط دست نشانده هاى روس بودیم. در این دوران نه تنها اقتصاد ما سیر نزولى را پیمود، كه فرهنگ ما هم دستخوش ضربات مرگباری شد. شعار نان، لباس، خانه، به كشتار، بى خانمانى و اّوارگى مردم ما انجامید.

جنگ مقاومت و همزمان با آن گروپ بندى هاى نظامى در عقب جبهه شروع شد. تنظیم های كه توسط كشور های خارجی تمویل گردیده وابستگی سیاسی قوی به بیگانگان داشتند یكی پی دیگر عرض وجود كردند.

و باز زمانى شد كه رژیم دست نشانده سقوط مى‌كند و كشور بدست تنظیم ها مى‌افتد. در شروع اندك روشنى و امیدی به مردم پیدا میشود كه گویا كشور ما اّزاد شده و زمان اّن رسیده كه براى اعمارش كار كنیم. در مدت كوتاه افغانستان، دوباره دچار هرج و مرج گردید. خانه جنگى ها، بى‌نظمى ها، چور چپاول و در نتیجه مرحله‌ى دیگرى از مهاجرت شروع مى‌شود این دور بدبخت تر از قبل بود. روزانه ۱۵۰۰ مرمى راكت، تحفه‌ى "صدر اعظم" وقت، بالاى مردم بى‌پناه كابل از هوا سرازیر مىشد. كه اّثار اّن امروز هم در شهر كابل چشمان هر تازه وارد، حتى باوجدان ضعیف را هم پراشك میسازد. نتیجه این بدبختى مجدد مردم، پرشدن جیب هاى خالى عده‌اى و تمركز قدرت بدست چند نفر محدود گردید.

سپس پدیده‌ى شوم دیگری بنام طالبان، موسوم به لشكر نصیرالله بابر، كه توسط پاكستان سرپرستى مى‌شد زیر نام دین اسلام وارد صحنه گردید. اّن ها بنیاد هاى اقتصادى كشور ما را از ریشه نابود كردند؛ ادارات دولتى ماهیت خود را از دست داد و اردوى ملى بكلى منحل شد. هتك حرمت به مردان و زنان و بخصوص شلاق زدن در محضر عام به امر عادى بدل شد این جریان تا ۱۱ سپتامبر ادامه یافت. در طول ۵ سال حاكمیت طالبان چشم ها، گوش ها، زبان ها و قلم هاى تمام جهان، از سیاست مدار گرفته تا ژورنالیست، برروى كشور ما بسته بود، چنین وانمود مى‌شد كه گویا در افغانستان آرامش كامل حاكم است.

حادثه ۱۱ سپتامبر سبب شد كه افغانستان دوباره در محراق سیاست جهانى قرار گیرد، تصمیم گرفته شد كه این رژیم باید از بین برود همان بود كه بعد از فرار طالبان نیروهاى ائتلافى به افغانستان مى اّیند و راه براى دموكراسى نسبى هموار مى‌گردد.

حزب همبستگى افغانستان با استفاده از این فرصت و با تعهد خدمت صادقانه و با تمام نیرو به میهن و مردم ستمدیده‌اش پا به عرصه‌ى وجود می‌گذارد. به جاى صحبت هاى بىپایان روی برنامه هاى كار خود مىخواهد عملكردش مبلغ برنامه هایش باشد.

حبیبه سرابى:

Ms. Habiba Sarabi, Women's Minister speaking in the Ceremony من تاسیس حزب همبستگی افغانستان را به هیئت رهبری و شخص خالق نعمت رهبر این حزب تبریك و تسلیت می‌گویم. تبریك بخاطر اینكه اعتماد این مسوولیت را كسب كردند و تسلیت بخاطر اینكه اعلام موجودیت احزاب دموكراسی‌پسند و متعهد در برابر مردم كار ساده و آسان نیست یك مسوولیت بسیار بزرگ و خطیر است. چون در طول زمان به نام دموكراسی و احزاب دموكرات و حكومت های دموكرات بالای مردم ما بسیار ظلم شده است این مسوولیت بخصوص كسب اهمیت می‌كند كه چگونه مردم خود را به سمت ایجاد حكومت دموكرات و جامعه دموكراتیك سوق بدهیم.

حزب همبستگی كه شما موجودیت آن را اعلام می‌كنید واقعاً یك قدم مثبت است. كلمه همبستگی در این وقت شایان تاكید بسیار زیاد است، برای اینكه هدف همه مشترك است، و همه خواهان زندگی كردن در جامعه دموكرات و بهره‌مند شدن از مزایای آن هستند. لازم است كه یك هبستگی كلی بین تمام نهادهای اجتماعی خواهان دموكراسی بوجود بیاید تا بتوانیم قدمی در راه دموكراسی گذارده در فضای آن تنفس نماییم.

می‌خواهم یادآورشوم كه حضور زنان در احزاب سیاسی، در سیاست افغانستان و در اجتماع افغانستان بسیار مهم و ضروری است. هم چنانكه این شعار را می‌فهمیم «جامعه بدون حضور فعال زن ناقص است» و نیز دموكراسی نمی‌تواند بدون حضور زن به پایه اكمال برسد. به آرزوی اعمار جامعه‌ی واقعاً دموكراتیك در كشورما.

ظاهر حسن:

Mr. Zahir Hassan, deputy minister of Information and Culture تجربه ۲۵ سال به ما مى‌اّموزد تا رنج ها و اّلام را از سینه مردم عزیز كشور بزداییم و راه روشن را در پیش گیریم كه دیگر نه تفنگ بكه قانون بالاى ما مسلط باشد.

اّنهایی كه به خون ملت بازى كرده اند باید كنار روند و توبه كنند، به خداوند لایزال مراجعه نمایند اگر پروردگار گناهان شانرا عفو نموده ببخشاید. اّنهایی كه دست شان به خون مردم آغشته نیست، حلقات خود را براى خدمت گذارى كشور سوخته و ویران خود وسیع تر سازند زیرا رمز نابودى تفنگ سالاران و جنگ سالاران در وحدت نیروهاى ملى و د موكرات نهفته است. شوراى شهروندان كابل، این نهاد اجتماعى شهر وندان كابل، «حزب همبستگى افغانستان» را كه در اعلامیه شان جهات اساسى را طرح ریزى كرده اند استقبال مینماییم. و آرزومندیم در عملكرد این حزب سیاسى تمامى روشنفكران، دردمندان و مردم سلحشور افغانستان، همه زنان و مردان با شهامت جمع باشند و تشكل چنین نیروها تقویت یابد.

شوارى شهروندان كابل از وظایف سترگ خود میداند و حاضر است با چنین احزاب روابط حسنه را حفظ نموده و همكارى نماید.

محمد قسیم اخگر

Mr. Qasim Aghgar, well-known intellectual and political analyst اینك به مرحله‌اى رسیده‌ایم كه از طرف صحبتهایی در مورد دموكراسى، اّزادى، پلورالیزم و ارزش هاى مدنى شنیده مى‌شود. امروز از دموكراسى‌ای صحبت مى‌شود كه در واقعیت خود دموكراسی اعطایی، دموكراسی هوایی و دموكراسی‌ایست كه از روی ارفاق و قسماً دلسوزی، بخاطر ایجابات استراتیژیك اربابان حاكم بر جهان، به ما داده شده است. صریحاً باید بگوییم كه این دموكراسی‌ای نیست كه ما خواهانش بودیم. دموكراسی میراث شهدای ماست، ارثیه‌ی خون هزار شهید است كه برعلیه استبداد، ستم، تروریزم و استعمار رزمیده اند. دموكراسی هدیه‌ی واصف قندهاری است كه در پای توپ گفت: ترك جان و ترك مال و ترك سر در ره مشروطه اول منزل است. دموكراسی ارمغام خون پاك عبدالرحمن لودین معروف به كبریت است كه بدون محاكمه توسط اعلیحضرت غازی نادرشاه در پای درختی در قصر دلكشاه اعدام شد. دموكراسی میراث محمودی فقید و میراث زولانه های غبار است. و اعلام تولد حزب همبستگی افغانستان، از فرزندان آن بزرگواران، كه امروز شاهد آن هستیم می‌تواند برای ما مایه امید باشد برای اینكه اینان كسانی نیستند كه یكشبه پس از غرش بی ۵۲ دموكرات شده باشند. این ها از قماش فلان بنیادگرای قاتل مزدور اجنبی نیستند كه یكباره همه شعارهای قبلی خود را گذاشته و دموكرات شده باشند، بی‌آنكه بفهمند دموكراسی یعنی چه.

از پیروان خط امام و ولایت فقیه تا مریدان جنرال اختر عبدالرحمن و مزدوران آی اس آی و غیره، همه یكشبه دموكرات شده اند. طبیعی است كه دموكراسی اینها نیز از قماش اسلام شان است، طوریكه در زمان اشغال كشور ما توسط اتحاد شوروی، این ها از روس اسلحه می‌گرفتند و هم دیگر را می‌كشتند. امروز هم كه اینان می‌گویند ما دموكرات هستیم و دموكراسی با اسلام هیچ اختلاف ندارد، منظور شان واقعا ً‌این نیست كه ما دموكراسی را قبول داریم منظور اساسی چیز دیگر است. در نظر آنان دموكراسی همان تعبیری از اسلام است كه به كمك ماموران آی اس آی كل پشاور را به پولیگون رشیدترین فرزندان آزادی خواه مردم افغانستان تبدیل كردند.

دموكراسی مرحله‌ای از بلوغ انسانی است. بلوغ را نمی‌شود گدایی كرد، آزادی و دموكراسی را هم نمیشود گدایی كرد. آنچه بعنوان گدایی بدست بیاید هرچه باشد آزادی دموكراسی نیست. دوستان! با پای همسایه با پای بیگانه به بهشت نمیشود رفت و اگر پای همسایه بتواند شما را به بهشت ببرد، بازهم بهشتی نمی‌شوید، بهشت محصول كار و مبارزه مردم ما است.

برگزاری این مجلس و این تقریب شكوهمند می‌تواند برای من این امیدواری را بدهد كه در دادگاه، ما جواب خواهیم داشت كه ما بودیم، هرچند در هیچ بلندگویی سخن های ما شنیده نشد، از دوره مشروطه خواهان، از دوره‌ی واصف قندهاری، عبدالرحمن لودین معروف به كبریت، سرور جویا و غلام محمد غبار تا شهدای كه در پولیگون های دموكراتیك رفقا در پلچرخی و یا پولیگون های اسلامی برادران در پشاور خون پاك شان نشانه‌ی داعیه‌ی برحق آزادی بیان هست، بودیم و خواهیم بود. و امروز حزب همبستگی این شهامت را به خرج داده تا همین فریاد در خون خفته‌ی عزیزان ما را انعكاس تازه‌ای ببخشد.

سخن آخر اینستكه، دوستان! دموكراسی همان قسمیكه نمی‌تواند هدیه‌ی بی ۵۲ باشد، همان قسم هم تحفه‌ی دولت نمی‌تواند باشد. به ویژه این دولتی كه متاسفانه دولت نیست، بیشتر به یك شركت سهامی می‌ماند. دموكراسی محصول همت، شجاعت و فداكاری شما خواهد بود. شما هستید كه با رفتار و كردار خود باید در تحقق دموكراسی سهم فعال انجام بدهید. ما اطمینان كامل داریم مردمیكه انگلیس را شكستند، مردمیكه روس را بعنوان بزرگترین قدرت ملیتاریستی تاریخ درهم شكستند و بازهم می‌توانند حماسه و افتخار بیافرینند، می‌توانند كشور شان را نیز خودشان آباد كنند.

فضل الرحمن اوريا:

Mr. Fazal Rehman Aorya, editor of Mashal-e-Democray and representative of Democracy Party of Afghanistan د افغانستان د دموكراسة كگوند د همبستكگي د كگوند كؤنلاره تاييد وي او له هغويگ خگخه په خپله ساحه كيگ جداً حمايت كوي. د كگوند د غؤو دنده دانده چيگ كگوند جوؤكؤي بلكه د كگوند د غؤو دنده داده چيگ تگولنه جوؤه كؤي. مونإ هيله لرو د همبستكگي كگوند د تگولنيگ په تحولاتو كيگ مخكيگ رول ولوبولى شي. زمونإ هيواد والو اّزادى بخشگونكى جگكگؤه و كؤله او د وارسا استعمارى بلاك ته چيگ د سوسياليزم، كمونيزم او د موكراسى په نوم يي تيرى كؤى وو ماتيگ وركؤه او دؤيگ وؤيگ ييگ كؤ. وروسته له ديگ خلكو دا اّرزو لرله چيگ په هيواد كيگ به صلح او امنيت منحگ ته راشي. امنيت به منحگ ته راشي مكگر بي خبر له ديگ چيگ يو استعماري بلاك ته مونإ شكست وركؤى و مكگر همسايه هيوادونو لكه پاكستان ، ايران، او داسيگ نورو زمونإ په هيواد كيگ بير حمانه مداخله وكؤله خپل كگوأاكگي تنظيمونه ييگ په مونإ بانديگ حاكم او داخلي جنكگونه ييگ د اسلام، جهاد او اخوانيزم په نوم بانديگ وتپل زمونإ خلكو په دى لؤ كى أير اوإده مادي او معنوي تلفات وركؤل. زمونإ همسايه هيوادونو په ديگ بانديگ هم اكتفا ونكؤله يو بيگ سروپا لشگكر ييگ د طالب په نوم بانديگ جوؤ او زمونإ په هيواد بانديگ ييگ تحميل كؤ. طالبانو د موكراتيزم او د موكراسي له بيخ او ريشگو په هيواد كيگ نابود او روشنفكران له هيواد خگخه وشؤل او توره تياره حاكمه كؤله. د ١١ سپتامبر په نتيجه كيگ د طالبانو نظام ؤنكگ شو داسيگ يوه موقته اداره منحگ ته را غله. ديگ اداريگ خپل قانوني مشر وعيت لاس ته نده راوؤى او د افغانستان د خلكو خگخه نمايندكگي نشي كولاى دا اداره دخگو جنكگسالارانو په منكگولو كى شگكيل ده او هر خگه چيگ د هغوى زؤه غواؤي هغه پريگ كوي زمونإ په موجوده ادارى يا دولت بانديگ جنكگسالاران حاكم دي.

زمونإ په كلي كور او د تگولنيگ په تگولو حياتي برخو كيگ بنياد كگرايي او جنكگسالاران حاكم دي او دا تگول جنكگسالاران چيگ تاسيگ را تگول كؤي سل نفره نه كيإي په حقيقت كيگ د غو سلو نفرو ٢٥ يا ٣٠ مليونه انسانان كگروكگان نيولي دي او د ناتو قوتونه هم ددوى په كگريبان كيگ دي په هرات كيگ چيگ هر خگه پيشگيگ كيإي خگوك يي نشي مهارولى مركزي دولت وجود نلري يا ضعيف دى او ناتو هم مداخله نكوي يو وزير تبديليإي دديگ پر حگاى چيگ دولت تصميم ونيسي، والى تصميم نيسي او وزير معرفي كوي او وزير خپل كار شروع كوي داد أير شرم حگاى ده هم د دولت لپاره او هم د افغاني تگولنيگ لپاره افغانستان اوس د مواد مخدر، د نؤيوالو استخباراتي فعاليتونو او د نؤيوالى بنيادكگرايي او تروريزم مركز كگرحگيدلى ، دموكراسي په نطفه كيگ ده مونإ خگرنكگه كولاى شو په دغسيگ شريطو كيگ يو دموكرات او ملي حكومت ولرو؟ دا هغه وخت كيدلاى شي چيگ مونإ دموكرات كگوند ولرو د موكرات قوي كگوند ولرو او دموكرات سراسري كگوند ولرو زمونإ دوستانو أير شگه مثبت كگام اوچت كؤى ده په داسيگ شرايطو كيگ دوى يو دموكرات كگوند جوؤ كؤى ده ددوى مسْوليت او رسالت ده چيگ د هيواد د غيگ خگيريگ ته تغيير وركؤي او كاملاً يو انقلابي تغيير پكيگ راولي انقلابي تغيير د دموكراسة د ارشگتونو په بنياد بانديگ چيگ ٣٠ مليونه انسانان د بنياد كگرانو او جنكگسالارانو له اسارت خگخه وژغوري. زه فكر كوم چيگ دا به د يوه كگونه دنده نه وي او يو كگوند په تنهائى سره نشي كولاى چيگ دموكراتيك رسالتونه په هيواد كيگ سر ته ورسوي زما پيشنهاد ديگ دوستانو او نورو دوستانو ته داسيگ ده چيگ تگول سره په يوه وسيع سياسي ملي او د موكراتيك جبهه كيگ راتگول شي د يوه پلا نفرم تر سيوري او تر رنگا لانديگ په افغانستان كيگ د يوه دموكرات دولت د جوؤولو او د جنكگسالاري او بنياد كگرايي د كاملا دفن كولو لپاره سره متحد او متشكل شي.

مونإ بايد د موكراتيك نظم منحگ ته راوؤو پرته له دموكراتيك نظم خگخه به د تل لپاره د مواد مخدر قاچاق ليريگ نشي. كه يو دموكراتيك نظم جوؤ نشي دلته به امنيت نه وى دلته به سوله نه وي او دلته به بيا رغونه نه وي د موكراسي د جامعيگ روح ده او د موكراتان د جامعيگ مخكشگان دي پس مخ په وؤانديگ د هغى هيليگ د تحقق په لور چيگ په افغانستان كيگ يوه ملي دموكراتيكه جبهه جوؤه شي او يو ملي دموكراتيك حاكميت منحگ ته راوؤي.

عبدالوهاب كروخى:

Mr. Abdul Wahab Karokhi, representative of disables طی دو دهه جنگ، وحشت، بربریت، تروریزم و بخصوص در دوران سیاه طالبان، اختناق و پامال شدن انواع حقوق بشرى و انسانى از جانب سیاه دلان و كوتاه اندیشان افراطى و اّن هم زیرنام دین مقدس اسلام برما تحمیل گردیده بود و اكنون هم ادامه دارد. من به نمایندگى از مظلومترین قشر جامعه این مدافعین راستین نظم و قانون و حاكمیت قانون گرایى پشتیبانى عمیق را از حزب همبستگى افغانستان كه بخاطر صلح و دموكراسى و عدالت اجتماعى و محو همه انواع ظلم و ستم و بىعدالتى ایجاد گردیده اعلام میدارم. هم نظر با شما در جهت از بین بردن انواع نفاق ملى، مذهبى، نژادى. روحیه تحمل پذیرى مخالفین. اعاده حقوق انسانى مردمان بى‌دفاع و بىسلاح، دفاع از حقوق معلولین و جنگ زدگان و شهداى وطن. در جهت بوجود اّوردن یك جامعه‌ى مبتنى بر مردم‌سالارى و ایجاد حاكمیت قانون به جاى حاكمیت تفنگ و قومندان سالار مبارزه مى‌نمایم.

صمیمانه از شما تقاضا مى‌كنم تا در برابر وحشت گرایى، بى‌قانونى، بى‌نظمى و قومندان سالارى از همه نیروهاى دموكراتیك و ملى و روشنفكران افغانستان و دیگر نیرو هایی كه در احزاب غیر روشنفكرى یعنى در احزاب جهادى و غیر جهادى موجود اند یك بسیج همگانى را بوجود بیاوریم تا بتوانیم در برابر تروریزم و ایجاد گران تروریزم مبارزه كنیم و نگذاریم كه دشمنان دموكراسى بنام دموكراسى، دكتاتورى را بالاى مردم بیچاره‌ى ما تحمیل كنند.

سخنرانی ها به ساعت ۵ عصر خاتمه یافت.

در بخش دوم محفل برنامه موسیقی آغاز شد كه با احساسات حضار بدرقه گردید:

در این بخش هنرمندان از مناطق مركزی كشور (صفدرتوكلی و همراهان) با گروه موسیقی نورستان از شرق كشور، گروه موسیقی لوگری (بیلتون و همراهان)، اسماعیل و ابراهیم دو هنرمند آماتور جوان و گروه موسیقی جاز از محمود كاروان به ترتیب یكی پی دیگر محفل را زینت بخشیدند.

این محفل بعد از صرف طعام ساعت ۸ شب خاتمه یافت.

Ceremony to celebrate the establishment of SPA